Exminister Galko o nákupe súčiastok klamal, vyhlásil minister Glváč

12.04.2013 Bratislava

Bratislava 11. apríla (TASR) – Exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) o nákupe súčiastok za 16,4 milióna eur na vrtuľníky Leteckej pátracej a záchrannej služby (LPZS) pred orgánmi činnými v trestnom konaní klamal. Tvrdí to minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) vo vyhlásení, ktoré dnes médiám sprostredkovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR (MO SR) Martina Balleková.

Galko v januári 2013 tvrdil, že nákup súčiastok bol konzultovaný s odborníkmi na generálnom štábe a vychádzal z požiadaviek a potrieb vojakov. "Tieto vyhlásenia sú v rozpore s dokumentáciou, ktorú majú Ozbrojené sily (OS) SR k dispozícii. Z nej vyplýva, že v čase, keď exminister obrany Galko zmluvne dohodol nákup súčiastok (december 2010), ozbrojené sily deklarovali, že štyri záchranárske vrtuľníky sú pre vojakov postačujúce," tvrdí Balleková. Podľa nej deväť mesiacov od zmluvného dojednania nákupu súčiastok Veliteľstvo vzdušných síl (VVS) OS SR prehodnotilo. "V septembri 2011 VVS konštatovalo, že aktuálny počet vrtuľníkov LPZS je nedostačujúci a vojaci ich potrebujú šesť," dodala hovorkyňa.

Podľa ministra obrany je takéto konanie neprípustné a ide o vážne zlyhanie. "Je to neprípustné a poukazuje to na manipulácie bývalého vedenia, ktoré konalo podľa toho, ako mu to práve politicky vyhovovalo. Ide o veľmi vážne zlyhanie, za ktoré nikto doposiaľ neponiesol ani len politickú zodpovednosť," uviedol Glváč. Ministerstvo sa už v tomto smere obrátilo na orgány činné v trestnom konaní.

Galko na svojich vyjadreniach trvá

Exminister stále trvá na svojich vyjadreniach. "Zámer vychádzal z požiadaviek a potrieb vojakov a podieľali sa na ňom aj odborníci zo sekcie vyzbrojovania. Na užitočnosti tohto projektu pre občanov trvám," reagoval Galko. Ten ďalej tvrdí, že daňovým poplatníkom zachránil 57 miliónov eur. "Podarilo sa nám nahradiť nepriestrelnú smerácku zmluvu na modernizáciu vrtuľníkov po životnosti alebo tesne pred ňou zmluvou na dodávku dielov na prerobenie niektorých vrtuľníkov na LPZS a náhradné dielce pre ne," dodal.

Podľa exministra mali a majú tieto dielce dostatočnú životnosť, aby boli po namontovaní do helikoptér použité na záchranné akcie pri požiaroch a povodniach. "Celé toto divadlo slúži len na odpútanie pozornosti od smeráckeho megaškandálu, ktorým je nákup dvoch nepotrebných lietadiel L-410 za takmer 10 miliónov eur, bez verejnej súťaže a od sprostredkovateľa sídliaceho v zubnej ambulancii," domnieva sa Galko.

Súčasné vedenie MO SR upozornilo, že má v skladoch súčiastky na vrtuľníky LZPS, ktorým v novembri tohto roku uplynie záručná lehota a sú nepotrebné. Ministerstvo zároveň poukázalo na to, že nákup bol zbytočný a na súčiastky boli dojednané nevýhodnejšie záručné lehoty.
 

Vyberte región